Bejelentkezés: Jelszó emlékeztető

Hyperpigmentáció

Tisztelt Doktor úr! Pár évvel ezelőtt mikor mikrodermabrázióra jártam, kb. a negyedik alkalom után barnás elváltozásokra lettem figyelmes az arcomon illetve az orromon. Nagyon megijedtem, mert nem tűntek túl szépnek... Kiderült, hogy a kozmetikus nem mondta, hogy ilyen kezelések után mindenképpen szükség van fényvédelemre, illetve nem szabad nyomkodnia bőrt. Mivel nem tudtam ezen dolgokat, nem is óvakodtam egyiktől sem. Elmentem bőrgyógyászhoz, aki lézeres kezelést ajánlott a bőrömre, de nem segített, halványító krémeket használtam, de nem segítettek. Azóta 50-es faktorszámú uv védő krémet használok, viszont a nyáron pár alkalommal sikerült leégnie az orromnak (valószínűleg nem kentem rá krémet) és kb. a harmadik leégés után észre vettem, hogy az eddig orromon éktelenkedő (pigment) foltok elmúltak. Nem mertem az arcomon is kipróbálni, mert tudom mennyire káros, ha leégek a napon, de lehetséges ez??? Lehet, hogy a nap sugarainak valamely alkotó eleme hatásos a pigmentált bőröm rendbehozatalára?? Nagyon várom válaszát. Köszönettel: V.Éva

Vissza

Hyperpigmentáció
2011. Február 21.
Tisztelt Doktor úr!

Pár évvel ezelőtt mikor mikrodermabrázióra jártam, kb. a negyedik alkalom után barnás elváltozásokra lettem figyelmes az arcomon illetve az orromon.
Nagyon megijedtem, mert nem tűntek túl szépnek... Kiderült, hogy a kozmetikus nem mondta, hogy ilyen kezelések után mindenképpen szükség van fényvédelemre, illetve nem szabad nyomkodnia bőrt. Mivel nem tudtam ezen dolgokat, nem is óvakodtam egyiktől sem.
Elmentem bőrgyógyászhoz, aki lézeres kezelést ajánlott a bőrömre, de nem segített, halványító krémeket használtam, de nem segítettek.
Azóta 50-es faktorszámú uv védő krémet használok, viszont a nyáron pár alkalommal sikerült leégnie az orromnak (valószínűleg nem kentem rá krémet) és kb. a harmadik leégés után észre vettem, hogy az eddig orromon éktelenkedő (pigment) foltok elmúltak.
Nem mertem az arcomon is kipróbálni, mert tudom mennyire káros, ha leégek a napon, de lehetséges ez???
Lehet, hogy a nap sugarainak valamely alkotó eleme hatásos a pigmentált bőröm rendbehozatalára??

Nagyon várom válaszát.
Köszönettel: V.Éva
Sajnos, be akarjuk csapni a természetet. A bőrfiatalítások egyike az arc hámlasztása kémiai vagy fizikai módszerrel arra szolgál, hogy a különböző bőrhibákat eltüntesse. Az egyik zavaró tünet a pigmentfolt (szeplő, májfolt) eltávolítása azonban néha az ellenkezőjével jár, mivel a felhám eltávolításával a bőr még védtelenebbé válik a nap (vagy a műfények - neon is!) sugárzására.

A fényvédelem fontos tehát a beavatkozások után. Ha viszont többször végzik a halványítást, a pigmentsejtek végleges károsodása is előfordulhat, így napozás után sem barnul az érintett terület. Remélhetőleg, csak szerencsés javulás részese, és nem vitiligót provokált a lézer.

Hogy fényérzékenysége (foltosodása) csökkenjen, érdemes béta-karotint, szelént, C- és P-vitamint szednie, továbbá olyan fényvédőt használjon tavasztól őszig, ami nem a rákkeltő titán-dioxidot tartalmazza.

Partnerek